A. NİHAT GÖKYİĞİT BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK PROJESİ FARKINDA MIYIZ?

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Bugün bir kıta olmamasına rağmen bir kıtada bulunacak sayıda tür çeşitliliğine (10.900 adet) sahip olan ülkemizde, 1.284 bitki türü ile 139 hayvan türünün nesli tehlike altında. Bilinen türlerden 11’i ise tamamen yok olmuş durumda.

Yakın geleceğin en büyük tehditlerinden biri olarak gösterilen biyolojik çeşitlilik kaybının başlıca nedenleri arasında, bu önemli kavramın yeteri kadar bilinmemesi geliyor. Biz de bu gerçekten yola çıkarak, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğinin tanınması, öneminin fark edilmesi ve korunmasına katkı sağlamak amacıyla A. Nihat Gökyiğit Biyolojik Çeşitlilik Projesi’ni başlattık.

Sağlığımızın ve gıdamızın teminatı olan biyolojik çeşitliliği korumanın, gelecek nesillere en önemli miraslarımızdan biri olacağına inanıyoruz. Kurucu Onursal Başkanlarımızdan Sayın A. Nihat Gökyiğit’in biyolojik çeşitlilik konusuna verdiği önem sebebiyle kendisinin adını verdiğimiz projemizde, canlı çeşitliliğine zarar veren her hareketin önlenmesini ve bu konuda toplumsal bilincin kazanılmasını hedefliyoruz.

Proje Hakkında Kısa Bilgi

A. Nihat Gökyiğit Biyolojik Çeşitlilik Projesi, kamuoyuna biyolojik çeşitlilik kavramını tanıtmak, önemini anlatmak ve Türkiye’nin biyolojik çeşitliliği hakkında bilgilendirmek amacıyla 2020 yılında çalışmalarına başlanan bir projedir. Proje ile Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğinin korunmasına katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Tüm Türkiye’de yürütülecek projenin süresi 3 yıl olarak belirlenmiştir.

Kapsam/Hedefler

Projede, öncelikle kamuoyunun biyolojik çeşitlilik konusunda bilinçlendirilmesi, önemi hakkında farkındalık kazandırılması ve herkesin biyolojik çeşitliliğin korunması konusunda duyarlı hale gelmesi amaçlanmaktadır. Bununla birlikte bir kıta olmamasına rağmen bir kıtada bulunacak sayıda tür çeşitliliğine sahip olan Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğinin tanınması, önemi konusunda farkındalığın artması ve korunmasına katkı sağlanması hedeflenmektedir. Proje sayesinde, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğinin korunması için vatandaşların, öğrencilerin, kurumların, yerel ve merkezi yönetimlerin, ne gibi adımlar atması gerektiği konusunda genel bir çerçeve önerisi hazırlanacaktır.

Faaliyetler

Proje faaliyetleri, algı araştırması, iletişim-farkındalık çalışmaları ve eğitim-saha etkinlikleri başlıkları altında yürütülecektir. Bu kapsamda, biyolojik çeşitlilikle ilgili temel kavramların yer aldığı, Türkiye’deki endemik türlerin tanıtıldığı, nesli tehlike altında olan türlerle ilgili bilgilerin yer aldığı ve biyolojik çeşitlilik konusunda başvuru kaynağı niteliği taşıyacak bir web sitesi hazırlanacaktır. Bilim insanlarının katılımıyla tüm kamuoyuna ve Sivil Toplum Kuruluşlarına açık seminerler ve webinarlar organize edilecektir. Tanıtım ve farkındalık filmleri hazırlanacak,  sosyal medyada ve diğer tüm iletişim kanallarında yoğun farkındalık iletişimleri sürdürülecektir.

TEMA Vakfı’nın 81 ilde faaliyet gösteren temsilci gönüllüleri aracılığıyla biyolojik çeşitlilik kavramının tanıtımının yaygınlaştırılması sağlanacaktır. Biyolojik çeşitlilik konusunda çocuklara yönelik bir eğitici sunum ve film hazırlanacak, çocuklarda farkındalık oluşturulacaktır. Gençler ve yetişkinlere yönelik belgesel gösterimleri düzenlenecektir.

Şimdiye Kadar Neler Yaptık?

Projenin algı araştırması kapsamında 17 Ağustos 2020 – 7 Mart 2021 tarihleri arasında; 25-90 yaş arası toplamda 31 kişi ile  “biyolojik çeşitlilik” kavramı üzerine derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Farkındalık çalışmaları kapsamında ise #FarkındaMıyız? sorusunu sorduğumuz tanıtım filmleri hazırlanarak kamuoyuyla paylaşılmıştır.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.